Människans teknikutveckling

10 tusen år av teknikutveckling

Människan har under 10 tusen år utvecklat sina verktyg och metoder för att överleva. För att överleva var stenåldersmänniskan tvungen att samla mat i forma av rötter och bär. De jagade en hel del, både stora och små bytesdjur. Mest imponerande är att man med hjälp av stenar och träspjut kunde fälla mammutar.  Man undrar hur samtalet gick när iden att ge sig efter mammutar kläcktes? -”Men Ougadogu bamsekranium, nu har du smakat för mycket av den jästa saften igen. Klart man inte kan fälla en mammut!” Eller något i den stilen.

Idag jobbar vi som bloggare på någon obskyr sökmotoroptimeringsfirma, sitter på kontor och vänder papper eller kränger flottpuckar på någon hamburgersylta. Våra verktyg har undergått en dramatisk utveckling de senaste 10.000 åren, eller tusen åren, eller 100 åren eller varför inte bara de senaste 10 åren. Dagens skribenter och bildkonstnärer sitter framför en elektrisk skärm medans deras föregångare ristade in sina meddelanden på pinnar, barkbitar och grottväggar. Motsvarigheten till dagens kontorsmänniskor borde rimligtvis ha tillkommit när människorna blev bofasta och det fanns ett behov av att ha någon form av administration. Att kunna gå iväg och hämta färdig mat har man inte alltid kunnat göra. Det var knappast någon stenåldersmänniska som  tämjde en mammut och red på den till närmast drive-in och köpte ett grillat köttben med en nävermugg flytande socker.

Det sägs att teknikutveckling har en exponentiell utvecklingskurva och det finns knappast något skäl att misstro dom teorierna. Vem trodde för tio år sedan att var och varannan människa skulle ha en platta eller ens telefoner med pekskärm. Idag används stora pekskärmar i undervisningen på låg och mellanstadiet. Man använder även olika typer av pek-plattor så tidigt som på dagis!

ipad används idag redan på dagis och förskolor.

ipad används idag redan på dagis och förskolor.

Förr i tiden fick man samlas för att hålla marknad och byta till sig prylar och förnödenheter. Idag kan vi med hjälp av e-handel köpa prylar från Japan och ha dem levererade inom några dagar. Visserligen med en ganska dyr frakt. men det går.

This entry was posted in Utveckling and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>